Fusieclub floreert; aanwas jongens blijft achter

Fusieclub floreert; aanwas jongens blijft achter
Bron: TC Tubantia, vrijdag 5 december 2008

 

De nieuwe fusieclub Webton Hengelo is drie maanden ‘onderweg’. Van de oorspronkelijke verenigingen VC Hengelo en MTSH valt nauwelijks nog iets te bespeuren

Het fusieproces is volgens hoofdsponsor en speler van het eerste mannenteam Ton Heerze snel en soepel verlopen. “Je merkt het aan de sfeer; het is heel snel een echte vereniging geworden met gezamenlijke activiteiten. En met 700 leden de grootste volleybalclub van Hengelo. De commissies zijn ingevuld met leden van de twee oorspronkelijke verenigingen.”

In sportief opzicht wil Webton Hengelo zich eveneens graag bewijzen. De vrouwen staan vierde in de eerste klasse A, nadat de ploeg vorig seizoen met een smalle selectie degradeerde. Handhaven luidt het devies.

De mannen gaan aan de leiding in de promotieklasse. Met als doel de stap maken naar de regiodivisie. Coach Jan van Beek ligt op koers met zijn ploeg. Sterker nog; het eerste mannenteam heeft na negen duels al een fikse kloof geslagen met het tweede van Devoko. Het verschil bedraagt negen punten en 11 punten met de nummer drie, Twente Sparta. “Maar die hebben een wedstrijd minder gespeeld. Dat is volgende week thuis onze tegenstander”, meldt coach Van Beek. “Winnen we die wedstrijd dan zetten we een belangrijke stap.”

Inmiddels zijn de aanvankelijke doelen van het herenteam bijgesteld. Met passer/loper Wouter Nederkoorn en spelverdelers Marcel van Dam als nieuwkomers koesterde de ploeg zekere ambities. Titelaspiraties werden niet uitgesproken. “Daar lopen we nu niet meer voor weg. Het draait als een tierelier, we gaan ruim aan de leiding en dan zou het wel raar zijn om niet voor het kampioenschap te gaan.”

Van Beek schrijft het succes toe aan meerdere factoren. De komst van Nederkoorn en Van Dam had niet alleen een kwaliteitsimpuls tot gevolg. Na afloop van de wedstrijden zijn het ook nog eens de gangmakers aan de stamtafel in de kantine. “Als er wat te vieren valt, kun je deze twee heren er heel goed bij hebben”, lacht coach Van Beek, die ook trainer Henk van der Berg bij de goede resultaten betrekt. “Hij is de trainer en zet de lijntjes uit. Henk verdient de egards als het gaat om de prestaties van de ploeg. Ons voordeel als koppel is dat we geen moment hebben hoeven werken aan de teamgeest. Die was er vanaf het allereerste moment.”

Is het dan alleen maar hosanna bij de Hengelose fusieclub? Nee. Want er is nog veel werk aan de winkel voor een goede doorstroming. De dames moeten het in de huidige bezetting nog een paar seizoenen volhouden, voordat zich een nieuwe lichting aan dient. Dat die er komt staat vast. Het wemelt van de volleyballende meisjes bij de club.

Achter de mannenteams bij de senioren zit echter nauwelijks jonge aanwas. “Dat baart zorgen”, erkent Van Beek. “Dienen zich een paar jeugdspelers aan dan hebben we die op dit moment niets bieden. Ze kiezen voor een andere club. Op dat vlak moeten we een hele inhaalslag plegen.”