JeuMiNieuws

Informatie voor ouders/verzorgers over alles rond onze mini’s (CMV) en jeugd.

2019-01-10 CMV MinIeuws basis

Dit weet elke beginnende volleyballer en zijn/haar ouder(s)/verzorger(s)

 1. Volleybal

Volleybal is een prachtige sport. Jong en oud kan het spelen, 6 of 7 jaar, jongen of meisje, vrouw of man, alle jaargetijden, recreatief, breedtesport of prestatiesport, binnen in de zaal of buiten op een grasveld, zandvlak of strand. Een bal, een net (of een touw) en wat lijnen meer is niet nodig. Volleybal is ook een echte teamsport. Je kunt niet zonder de ander. En… het is niet echt een gemakkelijk te leren sport.

 1. Welkom

Is dit het eerste contact met volleybalvereniging Webton-Hengelo, dan heten we je van harte welkom. Je vindt hier alle informatie over de speelregels en spelregels bij Webton, hoe we met elkaar omgaan, hoe we trainen en spelen enzovoort.

 1. Keertje meetrainen en lid worden

Je kunt natuurlijk eerst een aantal keren meedoen met trainingen. Je geeft je op via onze website www.webton-hengelo.nl/contact/ Daarna weet je meestal wel of je het echt leuk vindt, of het echt jouw sport is.

Daarna meld je je als lid aan via www.webton-hengelo.nl/aanmeldings-form/

Als je lid bent ontvang je je eigen Nevobo-spelerskaart. Die heb je nodig als je competitie gaat spelen.

De CMV (Cool Moves Volley, maar meestal de mini’s genoemd) is verdeeld in zes spelniveaus. Niveau 1 is vooral heel veel vangen, gooien en balbaanbeheersing, niveau 5 en 6 zijn al bijna het ‘echte’ volleybal. De niveaus zijn in principe op leeftijd ingedeeld. Bao groep 3 is niveau 1, Bao groep 8 CMV-niveau 6. 12/13 jarigen spelen daarna bij de C-jeugd, gevolgd door de B- en de A-jeugd. Daarna speel je rond je 18de bij de Dames of de Heren.

 1. Training

De spelers van CMV-niveau 1-3 trainen 1 keer per week. Niveau 4-6 trainen 2 keer per week. De trainingstijden zijn tussen 16.00 en19.30 uur. Zie www.webton-hengelo.nl/trainingsschema/

Graag op tijd aanwezig zijn. Soms zijn er extra-trainingen voor niveau 6.

De trainingstijden voor de jeugdteams vind je ook op dezelfde website.

Trainingslocaties en trainingstijden www.webton-hengelo.nl/trainingsschema/

De trainers zijn:

 • CMV Niveau 1-4: Rik de Boer en Herman Mulder
 • CMV Niveau 4-6: Rik de Boer en Linda Koops
 • Jeugdtrainers: Mattijs Bosveld, Jasper Koops, Bjorn Scholten,Marco van Dam, Melissa van Dam, Aylin Knepper, Tijmen Heil en Jacquelien Stoker.
 • Zondagtrainer: Sharon Osman

Kleding bij de training: korte broek, lang T-shirt of een tanktop (conform voorbeeld in onze fanshop), sportschoenen (geen zwarte zool) en kniebeschermers. Een bidon water hoort er ook bij.

 1. Spelregels CMV & jeugd

Ouders die fluiten of coachen kennen deze regels. CMV kent zes min of meer leeftijdsgebonden spelniveaus (speelwijzes). Globaal overeenkomend met de Bao-leeftijden groep 3 t/m groep 8. Op alle niveaus oefenen we de volleybalspecifieke bewegingen en technieken. Niveau 1 is nog vooral vangen, gooien en balbaan inschatten, niveau 6 is al bijna het echte volleybalspel. De CMV-spelregels vind je in korte en uitgebreide vorm op www.webton-hengelo.nl/spelregels-cmv/ (spelregels Jeugd zie spelregels CMV niveau 6, maar dan groter veld, hoger net, zes spelers).

 1. Competitie

SPELPLEZIER, GOEDE TEAMSFEER EN INZET… IS OOK WINNEN

 • Gemiddeld na een half jaar training kun je al meespelen in de CMV-competitie. Die bestaat uit twee helften: de eerste voor de kerst, de tweede helft na nieuwjaar. De technische commissie (TC) bepaalt in samenspraak met de trainers de samenstelling van de teams, en wel op basis van leeftijd en volleybalniveau.
 • Spelplezier, inzet en prestatie gaan hier hand in hand.
 • Het wedstrijdprogramma, de uitslagen en de standen vind je op de Nevobo-app. Alle niveaus hebben een eigen programma. De wedstrijden zijn in verschillende regionale sporthallen, vaak zaterdagmorgen vroeg voor CMV. Sporthal Veldwijk is onze thuisbasis, maar de eerstgenoemde in het competitieschema is het thuisspelende team.
 • Wedstrijdkleding: Webton zorgt voor de shirts (te leen), ouders voor de bijpassende sportbroek (zie voor kleur e.d. onze fanshop op webtonfanshop.nl; broekjes zijn te koop bij Sporthuis ’t Hoen, Enschede of Intersport Hengelo).
 • Het is belangrijk dat een van de ouders de teamcoördinatie doet: ouders zorgen voor het wassen van de wedstrijdkleding, voor (de afspraken rond) het vervoer, het begeleiden van de wedstrijden (‘fluiten’) en het tellen (beide door het thuisspelende team).
 • Voor de teamsfeer, teamsfeer en voor het autodelen is het goed samen naar de sporthallen buiten Hengelo te reizen. De spelers vinden het leuk met elkaar te reizen en bij elkaar in de auto te zitten. Advies: spreek een verzamelpunt af.
 • De coachende ouder/de teamcoach heeft alle spelerskaarten bij zich en vult het wedstrijdformulier in, dat de wedstrijdleiding/zaalwacht klaar heeft liggen. Handig hierbij zijn etiketten waarop de spelersnamen en spelersnummers (Nevobo-relatiecode) geprint/geschreven staan. Scheelt een hoop geschrijf. Na de wedstrijd even voor akkooord met de uitslag tekenen. De zaalwacht zorgt dat de standen op de website van de Nevobo en de app komen. Slim is als alle ouders een foto met hun mobiele telefoon maken van de spelerskaarten. Mocht een keer het mapje vergeten zijn.
 • Speelklaar: 15 minuten voor het begin van de wedstrijd zijn de spelers in de zaal en klaar voor de warming up, het inspelen. Het is slim als een van de ouders dit alles coördineert. Een Whatsapp-groep is daarbij erg handig.
 • De aanwezige coachende ouder doet enkele inspeeloefeningen met het team bijvoorbeeld gooien en vangen met volleybalspecifieke bewegingen (niet uit de nek of vanaf de borst gooien, geen slingerworpen, wel bal wegstoten/-duwen vanaf voor-boven het hoofd of met lange armen en een been voor vanaf achter de heup gooien / vangen liefst tussen de handen) en wat ren-loop-springrondjes kan natuurlijk ook. Ook de opslag kan aan bod komen. Voor niveau 2-3: opslag en onderarms spelen (pass oefeningen). Denk aan de yell en het handen schudden van de tegenpartij voor en na de wedstrijd door de spelers.
 • Aan het einde van de tweede competitiehelft of bij het stoppen van het lidmaatschap het wedstrijdshirt weer inleveren bij de trainer.
 • Maak ook zo snel mogelijk een mooie teamfoto. Die kun je op onze website laten zetten bij je team.
 • Mocht een keer een speler ziek zijn, dan mag je bij de mini’s met drie spelers Maar vaak kun je wel een speler van een ander team uit de zaal ‘lenen’. Kan een wedstrijd helemaal niet doorgaan van onze zijde, informeer dan bijtijds de trainer. Zo kan deze de ‘tegenpartij’ informeren en een nieuwe datum afspreken.
 1. Gedragsregels (onze Normen & Waarden)

Zie hiervoor www.webton-hengelo.nl/gedragsregels-onze-normen-waarden/

Webton-Hengelo heeft ook een vertrouwenspersoon, zie www.webton-hengelo.nl/vertrouwenscontactpersoon/

Enkele aanvullingen, aanscherpingen of praktische zaken:

 • Volleybal is een teamsport. Ongepast gedrag naar elkaar accepteren we niet. Een uiterste consequentie is schorsing.
 • Op de vloer in de sporthallen draagt ieder sportschoenen (zonder zwarte zool). Straatschoenen uit, ook de coaches, begeleiders en tellers.
 • Alleen ouders, die een rol spelen bij de wedstrijd, zijn op de zaalvloer.
 • Bij de training en de wedstrijden draagt een speler lang haar in een paardenstaart of ‘opgebonden’. Kinderringetjes om de vingers ook afdoen. Eigenlijk alle sierraden.
 • Drinkflessen staan op de bank naast het veld. Niet drinken op de speelvloer, maar bij de bank.
 • Toiletbezoek doe je voor of na de training of in de drinkpauze.
 • Contacten met de trainers s.v.p. niet via de mail. Kom naar de sporthal, naar de trainer na de training.
 • Vriendinnetjes/vriendjes mogen meekomen (heel graag), maar alleen als ze van plan zijn misschien te gaan volleyballen. Graag wel van tevoren even aangekondigd, want het is geen opvang.
 • Bij voorkeur douchen na training of wedstrijd.

En verder

Aantal mini’s/jeugdeind oktober 2018 telde Webton 117 jeugdspelers waarvan 57 mini’s.
Technische commissie TCRik de Boer (vz), Aylin Knepper, Herman Mulder, Linda Koops.
JeugdcoördinatorHenry Wasser

Jaarplanning seizoen 2018-2019

Schoolvakantiesgeen training
Na zomervakantiestart trainingen 1 of 2x per week
2018
SeptemberAppeltjestoernooi Jeugd en CMV, competitievoorbereidingstoernooi
start eerste helft competitie (zie Nevobo-app)
Herftstvakantie20 t/m 28 okt 2018 week 43
Nov./decemberCMV-SinterPietToernooi
Jeugd SinterPietToernooi
Decembereinde eerste helft competitie
Kerstvakantie22 dec 2018 – 6 jan 2019
2019
Januari voorrondes NOJK voor CMV niveau 6 & ABC-Jeugd (Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen)
start tweede helft competitie / mogelijk andere teamsamenstelling
Februarihalve finales NOJK
Krokusvakantie16 – 24 februari
Maartlandelijke finale NOJK
Aprileinde competitie
Meivakantie27 april – 5 mei
Meitraining op volgend niveau / mogelijk nieuwe teamsamenstelling
Eind juni/begin julizomerstop
Zomervakantie13 juli – 25 augustus
septemberAppeltjestoernooi Jeugd en CMV (twee verschillende data)
Nov./decemberCMV SinterPietToernooi
Jeugd SinterPietToernooi
decemberOliebollentoernooi Jeugd
2020
januariCMV (oliebollen/nieuwjaar)toernooi
voorrondes NOJK voor CMV niveau 6 & ABC-Jeugd (Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen)
start tweede helft competitie / mogelijk andere teamsamenstelling

Interessante links

www.webton-hengelo.nl
www.webtonfanshop.nl
www.webton-hengelo.nl/accommodaties/
www.webton-hengelo.nl/wedstrijdtenues/
www.webton-hengelo.nl/spelregels-cmv/
www.webton-hengelo.nl/trainingsschema/
www.webton-hengelo.nl/aanmeldings-form/
www.webton-hengelo.nl/opzeggen-lidmaatschap/
www.webton-hengelo.nl/contact/
www.webton-hengelo.nl/gedragsregels-onze-normen-waarden/
www.nevobo.nl
www.volleybal.nl